
Shopping med annonselenker
Ikke alle har like gode minner fra skiflygingsbakken i Kulm.
KULM (Nettavisen): Allerede onsdag fikk man en påminnelse om hva slags risikosport skiflyging faktisk er da prøvehopper Lukas Müller falt stygt og brakk ryggen i bakken i Kulm.
Denne uken arrangeres det VM i skiflyging her, og Müller testet ut bakken i forbindelse med mesterskapet før verdenseliten begynner å hoppe torsdag.
Marerittet i 1986
Müller er imidlertid på ingen måte den første hopperen som skader seg stygt i kjempebakken i Bad Mitterndorf. Den tidligere norske landslagshopperen Rolf Åge Berg er blant dem som virkelig har fått kjenne på hvordan det er å falle i skiflygingsbakken i Kulm. (Se video av fallet lenger ned i artikkelen)
Nordmannen deltok i VM i skiflyging i 1986 og var blant flere som skadet seg stygt i rennet.
- Jeg husker det godt. Jeg hadde bestemt meg for å hoppe så langt som mulig. Jeg bestemte meg for hva jeg skulle gjøre, men det var en dårlig tanke fordi jeg gikk rundt, sier Berg til Nettavisen.
Selv om det blåste en del under rennet, mener Berg at det var måten han hoppet på som førte til at han falt.
- Det var ikke noen spesielt bra forhold, men det at jeg gikk rundt tror jeg ikke hadde så mye med forholdene og gjøre. For min del så tenkte jeg feil. Mine oppgaver var ikke helt i tråd med det jeg burde ha tenkt, forklarer Berg.
(Se video av fallet 4 minutter og 13 sekunder ut i videoklippet)
Hjernerystelse og et brudd på korsbåndet var bare noen av konsekvensene av fallet som førte til at Berg måtte legge hoppskiene på hylla.
Men nordmannen var langt ifra den eneste som skadet seg i skrekkrennet i 86. Masahiro Akimoto fra Japan og Ulf Findeisen fra Tyskland ble også stygt skadet. Sistnevnte skal ha fått hjertestans som følge av fallet, men ble reddet av helsepersonell i bakken.
I videoen over kan man se tyskeren deise i bakken på en lignende måte som norske Berg. De amerikanske TV-kommentatorene er sjokkerte over det de blir vitne til.
Den tidligere skihopperen Jeff Hastings var ekspertkommentator for ABC og sier i klippet at han føler seg kvalm på grunn av det han ser.
Scheie: – Fryktelig dilemma
Tidligere hoppkommentator, Arne Scheie, dekket rennet i 1986 for NRK og husker godt det som skjedde med Berg og de andre uheldige hopperne.
- Jeg husker det spesielt godt fordi Per Bergerud var med meg og han kom seg fort inn i sykestua og fikk som den eneste mediemannen greie på hva som hadde skjedd. Da var jeg veldig takknemlig for at jeg hadde med meg en hopper, sier Scheie til Nettavisen.

UBEHAGELIG: Arne Scheie innrømmer at han syns det er vanskelig å vite hva han skal si og ikke si når han har kommentert fall.
Scheie forteller at det alltid er krevende å kommentere fall i hopp.
- Det er aldri morsomt å kommentere fall. Usikkerheten er der bestandig når det er stygge fall og når det er nordmenn involvert. Det sitter venner og familie og ser på rennet. Det er et fryktelig dilemma hva man skal si og ikke si. Det er noe av det mest ubehagelige når man kommenterer og noen faller og slår seg, forklarer den tidligere NRK-profilen.
- Bedre utstyr i dag
Hopplandslagets sportssjef, Clas Brede Bråthen, har selv hoppet i Kulm og husker også rennet i 1986 godt.
- Jeg opplever ikke bakken som farlig, men historien taler noe annet. I 1986 hadde man tre skikkelig grusomme fall. Det handlet ikke om at bakken i seg selv var farlig, men det var vanskelige forhold og litt dårlig preparert i tilløpet. I tillegg var det VM med toppmotiverte utøvere som var villig til å «pushe» grensen lenger enn det som åpenbart var sunt, sier Bråthen.
Selv om Berg måtte legge hoppskiene på hylla som følge av fallet, har han i ettertid fortsatt holdt seg i hoppmiljøet og har blant annet jobbet som trener i Trønderlag. Han tror fallet hans i 1986 ikke hadde fått like store konsekvenser i dag.

HUSKER: Sportssjef for det norske hopplandslaget Clas Brede Bråthen har selv hoppet i Kulm.
NTB scanpix
- Det var noe helt annet med tanke på høyde og i tillegg var det mye høyere fart på den tiden jeg hoppet. Jeg tror vi var oppe i 110-112 kilometer i timen. Det blir noe annet med klassisk stil. Det er færre sånne ulykker nå og i tillegg så er utstyret bedre, forteller Berg.
Men dessverre viser det seg at Kulm heller ikke i de siste årene har vært like snille med alle.
For to år siden skadet østerrikeren Thomas Morgenstern seg stygt da han gikk rundt over kulen. Hoppstjernens lunge kollapset og på sykehuset ble det også påvist hjerneblødning.
(Se video av fallet under)
Onsdag kom også den triste meldingen om at prøvehopper Lukas Müller hadde brukket ryggen i et testhopp i VM-bakken.
De norske hopperne skal i aksjon i skrekkbakken i Kulm allerede torsdag. Det arrangeres først to treningsomganger, før kvalifiseringen starter klokken 13.00.
Nettavisen følger VM i skiflyging fra Kulm hele uken.
Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!
No comments:
Post a Comment