Thursday, October 29, 2015

Klopp’s churchgoers opportunity that can make Mourinho to The Unemployed One – Aftenposten





sport-match

Dortmund 24. april 2013: En desperat portugiser står på sidelinjen i lurvelevenet på Westfalen stadion. Mannen med den svarte og høyhalsede genseren roper og roper til spillerne.

Jürgen Klopps Borussia Dortmund valser over José Mourinhos Real Madrid i åpningsminuttene av den første semifinalekampen i Champions League. Dortmund leder 1–0 etter en tidlig scoring, og Klopps gultrøyer svermer rundt Mourinhos midtbanespillere som iltre veps.

De får ikke arbeidsro fordi Dortmund spiller med en utrolig intensitet.

Det Mourinho forsøker å si til sine midtbanespillere, er at de må roe seg ned når de har ballen, de må senke tempoet og ta kontrollen før de finner på noe kreativt.

To av fotballverdens største trenerprofiler, begge ekstremt karismatiske på hver sin måte, møtes i en kamp der den mest meritterte risikerer å få sparken.

Men budskapet når ikke frem. Borussia Dortmund vinner 4–1 og går til Champions League-finalen. Real Madrid har knapt opplevd en verre ydmykelse. Ikke Mourinho heller.

Den meritterte treneren, det taktiske geniet fra Setúbal i Portugal, har møtt sin overmann i Jürgen Klopp og hans turbofotball.

Det var nådestøtet for Mourinho i Real Madrid. Ingen finale. Punktum finale. Under én måned senere var han sparket.



Nå møtes de igjen i det som blir en skjebnekamp for José Mourinho. På Stamford Bridge i London. Chelsea mot Liverpool. “The Normal One” kan gjøre “The Special One” til “The Unemployed One”.

Endelig jubel for Klopp: Tok sin første seier som Liverpool-sjef

Chelsea-krisen vokser: Engelske aviser spekulerer på Mourinhos avgang

Krisen fortsetter i Chelsea: Ute av ligacupen etter straffedrama 

Den spektakulære duellen

Fotball handler om dueller, det er skrevet side opp og side ned om dueller siden The Football Association (FA) ble opprettet i 1863. Det er det fotballhistorien handler om: Dueller.

Du har små dueller, store dueller, prestisjetunge dueller, kuriøse dueller, og så har du den på Stamford Bridge i London lørdag klokken 13.45: Den spektakulære duellen mellom to svært ulike personligheter.

To av fotballverdens største trenerprofiler, begge ekstremt karismatiske på hver sin måte, møtes i en kamp der den mest meritterte risikerer å få sparken.

 

Klopp vant duellen i Champions League i april 2013. Situasjonen er ikke helt ulik to og et halvt år senere.

Mourinho er nå som den gangen inne i sitt tredje kontraktsår med klubben. Og som i 2013-sesongen er Mourinho i full krig med omgivelsene. Mourinho kjemper igjen for sin jobb.

Forskjellen er Klopp. I 2013 var han på topp etter flere gode sesonger i Borussia Dortmund. I Liverpool er han fersk, han er lovet god tid til å gjenreise den sovende kjempen. For Klopp handler denne lørdagen først og fremst om æren og det å sørge for å få Liverpool på et vinnerspor.

Den joviale fetteren

Jeg har vært til stede på noen presseseanser med Mourinho og Klopp. Jeg har aldri opplevd noen andre som har eid et rom på samme måte som de to herrene. Det har vært fyrverkeri fra podiet.

Jürgen Klopp er den blide. Han du alltid vil ha med på festen. Den joviale fetteren. Midtpunktet. Sjarmøren. “Everybody’s darling”. Fotball-Europas yndling de siste sesongene. Alle elsker 48-åringen med hårtransplantasjon, medmennesket som gråtkvalt ringer rundt til spillerne midt på natten og forteller at en lagkamerat er solgt. Jürgen Klopp er den trofaste kirkegjengeren fra Stuttgart, manageren som setter Jesus foran enhver fotballkamp.

Jürgen Klopp er den blide. Han du alltid vil ha med på festen.

Jeg har alltid hatt sansen for José Mourinho. Direkte og ærlig. En sitatmaskin. Kongen av “mindgames”. En mester i kynisme. En ekstrem vinnertype.

En vinnende Mourinho er også en smilende Mourinho. Da går det meste på skinner. Da går han også fri fra kontroverser, utbrudd mot dommere og latterliggjøring av Arsène Wenger.

Men José Mourinho er ikke der i oktober 2015. Portugiseren er ikke i vater. Det er utbrudd mot dommere og medier. Konflikt med eget støtteapparat. Negativt kroppsspråk. Chelsea-manageren har oppført seg som en liten drittunge. Det er resten av verden mot José Mourinho.

Søker konflikt

Kanskje det ligger til Mourinhos personlighet å søke konflikt. Det er mulig å finne et mønster. Historikken forteller at de to første sesongene i en klubb går bra. Det er ikke få pokaler han har hentet, åtte seriegull på de siste 14 årene er en utrolig statistikk, i tillegg til to Champions League-titler. Mourinho er allerede en av tidenes største.

Men i sesong tre kommer slitasjen. Mourinho er helt åpenbart meget krevende å jobbe sammen med. Og det tærer på omgivelsene, som i Chelsea nå.

London-klubben opplever sine dårligste resultater på 37 år. Mourinho opplever sine dårligste resultater i hele sitt fotballiv. I hans managerkarrière er det blitt i gjennomsnitt seks tap i sesongen, målt i alle turneringer. Før oktober er blitt til november 2015 er han allerede oppe i syv tap denne sesongen. De som mener Community Shield er en tellende kamp, har kommet til tallet åtte.

I fjor ledet Mourinho Chelsea til et suverent seriegull i Premier League med 0,84 baklengsmål i snitt. I år er det 1,9 innslupne mål i snitt, kun tre lag i Premier League har flere baklengsmål. Akkurat det er lite typisk gjerrige Mourinho.

Sluttpakke: 400 millioner

Nå handler det om Chelsea-jobben, igjen, som på høsten 2007. Og igjen er det klubbeier Roman Abramovitsj som avgjør skjebnen.

Resultatene i høst er elendige, men laget har fortsatt muligheten til en topp fire-plassering i ligaen og er med i Champions League. Det er fortsatt mulig å redde sesongen. Med eller uten Mourinho.

Men jeg er ikke sikker på at Abramovitsj ser på kun resultater. Russeren hater at klubben blir satt i et negativt søkelys. Han tåler det ikke. Det kan være Mourinhos største problem nå.

Eller kanskje det er slik som konspirasjonsteoretikere i England tror, at Mourinho forsøker å få sparken og dermed også en sluttpakke på angivelig 400 millioner kroner. At Mourinho skjønner at dette ikke går lenger, men at han ikke kan si opp, for det vil være et bevis på at han mislyktes, at oppgaven ble for stor.

Jeg tror ikke det. Jeg tror José Mourinho kun er en dårlig taper. En fryktelig dårlig taper.

Mourinho vs. Klopp. Lørdag klokken 13.45. Bring it on!

Publisert:

LikeTweet

No comments:

Post a Comment