Thursday, March 24, 2016

Johan Cruyff is dead – Manager

Promotion med annonselenker

Måtte gi tapt mot kreften.

Det blir bekreftet på Johan Cruyffs egne hjemmesider at den nederlandske fotballegenden døde torsdag kveld etter en lang kamp mot kreft. Han ble 68 år.

Familien bekrefter at han sovnet stille inn på sykehus i Barcelona. De har også spurt om respekt for familien under denne vanskelige tiden.

Det var i oktober 2015 at den nederlandske fotballegenden fikk beskjeden om at han hadde lungekreft. Dette ble funnet ut etter flere tester i Barcelona på det tidspunktet.

I februar meldte han at kampen mot kreft gikk hans vei og at han mente at han «ledet 2-0» over kreften:

- Etter medisinsk behandling så kan jeg kun si at resultatene har vært positive takket være det fantastiske arbeidet fra doktorene, folkets kjærlighet og min positive mentalitet, sa Cruyff i en pressemelding den gangen.

- Akkurat nå følger jeg at jeg leder 2-0 etter første omgang av en kamp som enda ikke er over. Men jeg er sikker på at jeg kommer til å vinne.

En helt i Nederland og Spania

Johan Cruyff ble født 24. april 1947 i april i Amsterdam. Han ble vokst opp i en gate drøye fem minutter fra Ajaxs hjemmebane, hvilket også skulle vise seg å bli hans første klubb.

I sin legendariske karriere vant Cruyff Gullballen hele tre ganger, og ledet Ajax til tre strake Europacup-titler fra 1971 til 1973. Han var også stjernespilleren på Nederland-laget som nådde VM-finalen i 1974.

Som klubbspiller var Cruyff også med på å sette Barcelona på kartet. Han hedres som en av deres største spillere gjennom alle tider. Han trente også klubben tidlig på 90-tallet.

Cruyff ledet Barcelona til sin første Europacup-triumf i 1992, og vant fire strakt La Liga-titler fra 1991 til 1994. Han blir i dag sett på som mannen som startet «tiki taka»-stilen som Barcelona i dag er kjent for.

Innovatøren og trendsetteren

Johan Cruyff vil nok for alltid bli kjent som en mann som gikk sine egne veier, og tok fotballen litt dit den førte han. På banen var en kjent som den fremste kunstner, mens utenfor dens rebell med sterke meninger.

Med ballen mellom beina vendte han vekk forsvarere, og ble kjent som innovatøren til Cruyff-finta, hvilket siden har vært skolelære for en hver ung fotballspiller.

Cruyff var også en innovatør utenfor banen. Fra gammelt av var det populært for lagets fremste spiller å ha enten nummer ni eller nummer ti på drakta. Da Cruyff returnerte fra langstidsskade var dette nummeret tatt av en annen spiller.

Dermed valgte den legendariske nummer 14. Dette nummeret skulle han aldri gi fra seg, og en trend var satt der den beste spilleren på laget ikke nødvendigvis måtte spille med et av de to numrene.

Ikke bare med draktnumre inspirerte Cruyff. Også med draktvalg var han en innovatør. I VM-finalen i 1974 var både Nederland og Tyskland sponset av adidas. Dette nektet Cruyff å finne seg i.

Han hadde nemlig en privat avtale med Puma. Når lagene entret gressmatta med adidas’ tre striper var Cruyff kun iført to. Denne gesten inspirerte brødrene Willy og René van de Kerkhof til å gjøre det samme fire år senere.

Det er greit å si at Cruyff var en innovatør både på og utenfor fotballbanen.

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!



LikeTweet

No comments:

Post a Comment