Friday, November 20, 2015

Martinsen: – This was what I dreamed of every day as small – Aftenposten



I tidlig ungdom syklet eller busset Andreas Martinsen til kamp og trening. Nå går det i privatfly og femstjerners hoteller. 25-åringen fra Trondheim har realisert guttedrømmen ved spill i verdens beste hockeyliga.

Han har vært gjennom en smått surrealistisk uke, der han ble kalt opp til NHL-spill for Colorado Avalanche 8. november, før han debuterte to dager senere. Lørdag avsluttet han drømme-uken ved å bidra med sitt første målpoeng i 6-1-seieren over daværende serieleder Montréal Canadiens – seier nummer tre av tre mulige i vanskelige bortekamper.

- Det har vært helt fantastisk. Det er dette som har vært guttedrømmen min. Jeg prøver så godt jeg kan å nyte det, sier Martinsen på telefon til Adresseavisen.

Uke nummer to av NHL-livet har imidlertid medført to tap for Martinsens klubb. Først 1-5 borte mot Toronto Maple Leafs, deretter 3-4 mot Pittsburgh Penguins natt til fredag, i en kamp hvor Martinsen satte få spor etter seg.

Privatfly og luksushoteller

Han opplever noe som de fleste norske hockeyspillere bare kan drømme om, både på og utenfor banen. I følge det anerkjente finansmagasinet Forbes, omsetter Colorado Avalanche årlig for tett opp mot én milliard norske kroner i pengemaskinen NHL. Det vises i luksusen det fører med seg.

Ikke bare mottar Martinsen drøyt ti ganger mer i lønn ved spill i Avalanche kontra farmerligaen og San Antonio Rampage. Trønderen opplevde å måtte dele på to dusjer i Rampages treningsgarderobe og ellers spartanske kår i AHL. Det i sterk kontrast til NHL-livet, der spillerne kan fråtse i ressursene til et proppfullt støtteapparat og blir fraktet fra dørstokk til dørstokk på beste klasse.

Under Avalanches pågående borteturné har laget avreise med fly innenfor halvannen time etter kampslutt. Lagbussen blir eskortert og sluset gjennom de ulike flyplassene der privatfly venter for å ta dem til neste destinasjon.



- Det er vanskelig å si hva man forventet, siden jeg aldri har vært borti NHL før. Alt er det beste av det beste, fra privatfly og femstjerners hotell til måltider og oppfølging av høyeste kvalitet, sier han.

Det står i sterk kontrast til hva Martinsen opplevde som ung gutt fra Rosenborg med en fjern drøm om å spille blant de aller beste i verden. Som åtteåring fikk han smaken på ishockey da han ble med lillesøsteren på hennes første trening. Storebror Andreas hang seg fast og viste tidlig den treningsiveren som til slutt har betalt seg i form av spilletid for favorittlaget fra barndommen.

Hans andre hjem

- Det var dette jeg drømte om da jeg hadde den store hockeybagen på ryggen, køllene på sykkelstyret og forsøkte å sykle oppover bakkene fra Rosenborg opp til Leangen hver dag. Det gjør all jobbingen og slitet verdt det. Ikke det at det har vært noe slit eller ork sånn sett, siden jeg hele veien har jobbet med drømmen i bakhodet. Nå får jeg igjen for det, sier Martinsen.

Det gikk stort sett i hockey utenfor skoletid for Martinsen.

- Jeg trente med mitt lag, så var jeg med et annet lag og spilte med noen eldre gutter. Utover kvelden satt jeg egentlig bare og ventet på at det ble litt ledig is, sier den tidligere Rosenborgjunioren.

Han spilte for et lag som brukte kopier av draktene til Philadelphia Flyers – laget Martinsen fikk sin NHL-debut mot.

- Jeg husker det. Jeg husker vi var rimelig stolte over å ha de draktene der, flirer Martinsen.

Som 16-åring reiste han til Lillehammer og toppidrettsgymnaset på NTG. Via eliteseriespill i OL-byen og svenske Leksand gikk turen til Düsseldorf. Etter to knallsesonger i den tyske toppdivisjonen viste Colorado Avalanche tidlig i forrige sesong interesse for den norske landslags-spilleren, som i mai signerte en ettårskontrakt med NHL-klubben.

To tap på rad

Uke nummer to av NHL-livet ble innledet med 1-5-tap borte mot Toronto Maple Leafs natt til onsdag – trønderens første tap for Avalanche. Natt til fredag kom et nytt tap for Denver-laget. Avalanche måtte se seg slått 3-4 da de besøkte Pittsburgh Penguins, i en kamp hvor Martinsen ikke markerte seg spesielt.

Martinsen var ikke involvert i noen av scoringene eller i noen av de elleve tominutterne som ble delt ut i løpet av kampen i Pittsburgh. Utvisningene var ganske jevnt fordelt, men også her fikk hjemmelaget én mer. Seks ganger måtte en Penguins-spiller ta seg en ufrivillig pause i boksen, mens det samme skjedde fem ganger for gjestene fra Colorado.

Det var riktignok Avalanche som fikk den første scoringen, da Matt Duchene sørget for det eneste målet i første periode. Deretter kom det tre på rappen for hjemmelaget et stykke ut i andre periode, da David Perron, Jevgenij Malkin og Chris Kunitz noterte seg for hver sin scoring.

Tyson Barrie reduserte for Colorado i tredje periode, før Sidney Crosby la på til 4-2 for hjemmelaget. Halvannet minutt før full tid dukket Duchene opp igjen og satte kampens siste mål og fastsatte sluttresultatet til 3-4 i Penguins’ favør.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment