Sunday, December 20, 2015

Norway totally superior in the World Cup final – Aftenposten





sport-match

NEDERLAND – NORGE 23-31 (9-20)

HERNING: Det begynte med håndballdans og endte i ringdans. En gnistrende førsteomgang var nok for Norge til å avgjøre VM-finalen mot Nederland.

Slik har Norges VM-medaljer kommet:

1986: Bronse

1993: Bronse

1997: Sølv

1999: Gull

2001: Sølv

2007: Sølv

2009: Bronse

2011: Gull

2015: Gull

Totalt har Norge tatt 23 medaljer i OL, VM og EM, fordelt på ti gull åtte sølv og fem bronse.

Veien til finalen

Norge:

Russland 25-26, Puerto Rico 39-13, Kasakhstan 40-19, Romania 26-22, Spania 29–26. 1/8-finale: Tyskland 28–22. Kvartfinale: Montenegro 26–25. Semifinale: Romania 35–33 e.o.

Nederland:

Kina 42-21, Angola 37-24, Sverige 28-28, Polen 31-20, Cuba 45–23. 1/8-finale: Serbia 36–20. Kvartfinale: Frankrike 28–25. Semifinale: Polen 30–25.

De 12.147 som kom til Boxen for å oppleve spenning i VM-finalen ble snytt. De som kom for å oppleve oppvisning, ga seg ende over for Norge i første omgang. Aldri har et lag ledet en VM-finale med 20–9 til pause. Det var en oppvisning i fart, kombinasjonsspill, forsvarsspill og skuddteknikk. Og i keeperspill.

Nederland – Norge 23-31 (9-20)

Arena Boxen

12.147 tilskuere

Nederland: Tess Wester, Marieke van der Waal – Laura van der Heijden, Debbie Bont 1, Lois Abbingh, Sanne van Olphen 3, Danick Snelder 5, Lynn Knippenborg, Yvette Broch, Cornelia Groot 3, Kelly Dulfer, Michelle Goos 1, Martine Smeets 2, Angela Malestein, Estavana Polman 8.

Norge: Silje Solberg, Kari Aalvik Grimsbø – Ida Alstad 4, Mari Molid, Veronica Kristiansen 2, Heidi Løke 6, Stine Skogrand 3, Nora Mørk 1, Stine Bredal Oftedal 3, Linn Jørum Sulland 1, Pernille Wibe 1, Betina Riegelhuth, Amanda Kurtovic 2, Camilla Herrem 7, Sanna Solberg, Marta Tomac 1.

Dommere: Charlotte Bonaventura og Julie Bonaventura, Frankrike.

Utvisninger: Nederland 4 x 2 min, Norge 3 x 2 min.

– Vi spilte en fantastisk førsteomgang. Det var bare ett lag som tok kommandoen. Kari (Grimsbø) spilte strålende hele kampen, vi har flyt og vi får mange med, sier en strålende fornøyd Thorir Hergeirsson til TV 2 rett etter at gullet var et faktum.

For Norge var ustoppelige i de første 30 minuttene. Blant dem som storspilte var Camilla Herrem, som scoret fire ganger før hvilen. Hun kan ikke huske å ha sett en like god omgang som den første de leverte mot Nederland.

– Ikke som jeg kan huske akkurat nå. Det var helt fantastisk, sier kantspilleren.

Tess Wester var det store samtaleemnet før finalen. Den nederlanske jenta hadde storspilt i mål og tatt 45 prosent av skuddene, mens Silje Solberg og Kari Aalvik Grimsbø sto med “bare” 38 og 37. Da det gjldt som mest fvar ikke Wester mye tess, mens Grimsbø tok frem sitt ypperste så langt i mesterskapet. Tre(!) redninger – eller 13 prosent – for Nederlands keeperparet Wester og Marieke van der Wal, men Grimsbø tok 14 av 21, 61 prosent! Da blir håndballkamper fort ujevne.





Debutant i finalen

Nederland hadde imponert gjennom hele VM og tatt seg til finalen med klarere sifre enn Norge, men da kom reaksjonen. De nederlandske jentene opplevde en ny situasjon med det ståket og presset en mesterskapsfinale medfører. Det taklet ikke spillere som tidligere ikke engang hadde spilt en semifinale.

Samtidig var Norge drivende gode. Strekspiller Danick Snelder slapp til litt, og den hardtskytende høyrebacken Sanne van Olphen prikket inn tre mål på seks forsøk før pause, men det hadde Norge råd til. Forsvarsspillet var det beste jentene har fått til i Danmark  

– Det er så sinnsykt. Det er helt vanvittig. Det var så deilig å spille den finalen, sier en hoppende glad Veronica Kristiansen til TV 2.

– Det er en blanding av alt. Lettelse, lykke, jeg er ganske tom også hvis jeg skal være ærlig. Det er virkelig helt fantastisk. Jeg følte vi hadde bra kontroll hele veien, sier kaptein Stine Bredal Oftedal.

Nederlands storskytter Estavana Polman ble tvunget til å ta dårlige avslutninger og traff bare på ett av fem skudd. Den andre skytterdronningen, Lois Abbingh, traff ikke på noen av fire forsøk.

Ørlite spenning

Var første omgang en ren forlystelse, ble de første 20 minuttene etter pause det motsatte. Nederland så ut til å slippe ned skuldrene da kampen likevel var tapt. Resten slapp Norge ned. Åtte minutter før slutt var de oransje bare fem mål bak. Så tok kaptein Stine Bredal Oftedal ansvar to ganger, og dermed var det bare å surfe inn sammen med Grimsbø, som ikke reddet like mye etter pause, men mye – 51 prosent totalt.

Tess Wester våknet også i annen omgang og bidro til at kampen ikke ble et fullstendig mareritt for finaledebutanten. Men Norge hadde for mange spillere som var bedre. Camilla Herrem var igjen i storslag og scoret syv på ni forsøk. Heidi Løke har tatt frem sitt beste i de to siste kampene og scoret seks på seks forsøk.

I Ida Alstad fikk Norge inn en spiller som kunne sette straffekast. Etter at Norge hadde bommet på 15 forsøk før finalen, satte trønderjenta de fire første før hun også bommet. Bommet gjorde også Nora Mørk. Norge tok gullet uten at vår toppscorer laget et eneste spillemål! Men Nora var dronningen på innspill. Likevel er nok tenningsnivået noe å jobbe med.   

Imponerende statistikk

Norge fikk sitt gjennombrudd med Sven Tore Jacobsen og VM-bronse i Nederland i 1986. Siden har medaljene trillet inn jevnt og trutt, med OL-sølv i Seoul 1988 som første oppfølger. Så ble det nytt sølv i Barcelona 1992 og bronse i Sydney 2000 før gullrekken begynte i 2008 og fortsatte i 2012. I OL i Rio neste år er håndballjentene i øyeblikket vårt største gullhåp. Skulle de vinne, blir Norge det eneste landet sammen med Danmark (1996-1997) som har alle tre titlene samtidig.

Frem til 1994 hadde håndballjentene bare VM og OL som tilbud. Så ble Det europeiske håndballforbundet (EHF) etablert i 1991, etter påtrykk fra blant andre Norge, og i 1994 kom det første europamesterskapet etablert.

Danmark tok det første gullet, med Norge på bronseplass. Danmark vant tre av de fire første mesterskapene, men siden har EM blitt en norsk spesialitet. Vi tok vårt første gull i 1998. Deretter kom gullrekken 2004, 2006, 2008 og 2010 – før det ble sølvpause i 2012 og nytt gull i 2014.

VM har vært en bøyg

Fra første VM-medalje i 1986 tok det hele 13 år før vi vant. Da jentene først gjorde det, var det i en finale som de tilstedeværende i Håkons Hall på Lillehammer aldri vil glemme. Etter fire ekstraomganger mot Frankrike, kunne håndballjentene kalle seg verdensmestere for første gang.

Etter 12 nye år med venting ble det VM-gull nummer to i Brasil 2011. Det var første VM i Sør-Amerika noen gang. Hjemmeseieren som brasilianerne håpet på uteble, men i stedet vant “brassene” i Serbia to år etter.

Med seieren i går har Norge vunnet like mange VM-gull som Sovjet-unionen, Russland og Øst-Tyskland.

Og det er vel ikke slutt ennå?

 

LikeTweet

No comments:

Post a Comment