Monday, December 28, 2015

Seeberg about Stein Eriksen: – A legend – Aftenposten





sport-match

Tidligere OL-vinner Stein Eriksen er død, 88 år gammel. OL- og VM-vinneren døde i sitt hjem i den amerikanske delstaten Utah. – Veldig leit, sier skipresident Erik Røste.

Født 11. desember 1927 i Oslo.

Norsk alpinist med gull og sølv fra OL i Oslo i 1952 og tre VM-gull fra Åre i 1954. I tillegg har han én bronse Aspen-VM i 1950.

Flyttet til USA i 1954, hvor han fikk tilnavnet Mr. Ski.

Jobbet blant annet som skiinstruktør i USA, var tilknyttet skisenteret Deer Valley i Utah, og drev også Stein Eriksen Lodge.

Eriksen var gift og etterlater seg fire barn.

Han døde 27. desember 2015 i Park City, Utah i USA.

Eriksen døde i sitt hjem i Park City, omringet av familien. Det skriver alpinanlegget Deer Valley i en uttalelse ifølge Salt Lake Tribune. Eriksen etterlater seg kona Francoise, fire barn og fem barnebarn.

– Det er først og fremst veldig leit å høre, sier Røste til NTB.

– Stein Eriksen var et forbilde for mange. Først og fremst på grunn av sine gode resultater, men også fordi han var med og utviklet alpint til den sporten det er nå, fortsetter skipresidenten.

Eriksen tok sin første internasjonale medalje da han ble nummer tre i herrenes slalåm under VM i amerikanske Aspen i 1950. To år senere fulgte han opp med OL-gull i storslalåm, og sølv i slalåm under OL i Oslo.

I 1954 ble han den første alpinisten som tok tre gull i ett og samme VM da han vant slalåm, storslalåm og kombinasjonen i Åre.

Kjendis

Etter mesterskapet flyttet Eriksen til USA. Der jobbet han blant annet som skidirektør for skianlegget Deer Valley i Utah.



– Stein Eriksen var en pioner og en skilegende. Han er husket i Norge for å ha tatt vårt første OL-gull i alpint. Men han er kanskje enda større i USA. Der var han en av pionerene som skapte den store interessen der borte for skisport generelt, og kanskje spesielt alpint, sier skipresidenten.

Nordmannen anses som en av grunnleggerne bak moderne alpint, og Eriksen ble kjendis i USA.

– Han er en av de mest kjente nordmennene i USA. Det er mye på grunn av det engasjementet og den interessen han hadde for idretten, tror Røste.

– Det å være olympisk mester og verdensmester har vært et varemerke for meg. Men den kjærligheten det amerikanske folket har for vinnere har økt verdien av det, og gjort det mulig for meg å nyte livet uten for mye innsats, sa Eriksen selv i 2009.

Nordmannen drev Stein Erikson Lodge ikke langt fra Park Valley.

– Eriksens kjendisutstråling skapte en spesiell atmosfære både inne i hotellet og ute i løypa. Han var en sann venn, og han vil bli savnet, sier sjefen for Stein Eriksen Lodge, Dennis Suskind i en uttalelse.

– Hvil i fred

Aksel Lund Svindal er blant idrettsutøverne som uttrykker sin sorg over Eriksens bortgang.

– Hvil i fred legende Stein Eriksen. En legendarisk alpinist, skriver Svindal på Twitter.

Den amerikanske alpinisten Steven Nyman er også ute med en siste hilsen.

– Stein Eriksen- visjonær skilegende. Hvil i fred. Takk for alt du har gitt til skimiljøet. Bra jobbet.

Skipresidenten sier at gjennom jobben som skiinstruktør i USA var Eriksen med på å utvikle interessen for alpint. Det er noe også dagens norske skistjerner nyter godt av.

– Jeg tror alle har et forhold til Stein Eriksen. Mange av alpinistene våre har også møtt han i USA, og de har satt stor pris på han, sier Røste.

(©NTB)

Aftenpodden Sport julespesial: Dette er årets bajas og årets ufyselige utøver

 

LikeTweet

No comments:

Post a Comment