Sunday, October 5, 2014

Rekdal take self-criticism after heavy VIF-fall – The online newspaper

VIF-sjefen tror han vet årsaken til lagets formdupp i Tippeligaen.

VÅLERENGA – SOGNDAL 2-1:

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Vålerenga fikk den verst tenkelige starten mot Sogndal på Ullevaal søndag, men snudde kampen og vant til slutt 2-1.

Matchvinner for Vålerenga: Sogndals Hannu Patronen.

Midtstopperen var uheldig i andre omgang og avgjorde kampen med et selvmål på stillingen 1-1.

- Vi vinner fortjent til slutt, det er det ingen tvil om, sier Rekdal etter kampen.

Vålerenga-sjefen har måtte finne seg i å falle lenger og lenger ned på tabellen i løpet av høsten.

- Ikke så lurt
Tapene har kommet langt hyppigere enn i vårsesongen, og på de siste ti kampene er det bare blitt tre VIF-seire.

Nå tar Rekdal selvkritikk for måten klubben håndterte den overraskende suksessen i sommer da laget lå an til å klare medalje.

- Vi oppjusterte målsettingen vår i sommer da vi lå på tredjeplass og hadde kort avstand opp til Odd, og det kan godt hende det ikke var så lurt. Vi la muligens lista litt for høyt og begynte å rive. Det har gått ut over flyt og selvtillit, sier en selvransakende Rekdal i pressesonen på Ullevaal etter seieren mot Sogndal.

- Drev rovdrift
Han tror den gode vårsesongen, og all rosen og oppmerksomheten det førte med seg, har preget laget hans i den siste delen av sesongen.

- Det handler litt om at man kanskje ikke har den erfaringen som spillergruppe som skal til for å takle alt som kom. Vi er også litt få, og i enkelte perioder har det vært drevet rovdrift, det ser man litt på Vidar (Ørn Kjartansson) nå, det går tungt for ham. De går tungt for Sivert (Heltne Nilsen), det går tungt for Niklas (Gunnarsson) og Simon (Larsen). Ruben (Kristiansen) har det tøffere om dagen, mange har fått en dupp. Det bekymrer meg litt, men vi må bygge oss ut av det. Kanskje var vi hakket over det (nivået) vi burde vært i vårsesongen, og kanskje er vi hakket under nå, sier Rekdal til Nettavisen.

Han deler opp sesongen i to deler.Den første halvdelen tok Vålerenga 24 poeng, i del to har poengfangsten foreløpig stoppet på 15.

- Klarer vi å komme opp på 20-tallet har vi gjort en veldig god sesong, mener Rekdal.

- Betyr mye
Selv om seriegullet allerede er delt ut, er det nemlig fortsatt mye å spille for. Vålerenga har fortsatt heng på en fjerdeplass og mulig europacupspill.

- Det viktigste er at vi utvikler oss videre og får orden på driften. Vi må ha en sportslig utvikling som gjør at spillere vil komme hit, trives og bli bedre, sier Rekdal.

Vålerenga ligger nå med 39 poeng, fem bak Godset på fjerdeplass og ett bak erkerivalene Lillestrøm på femteplass.

- For Vålerenga betyr denne seieren mye, vi fikk en liten luke ned til lagene som begynte å nærme seg bak oss, og vi skal møte Rosenborg og Odd i de neste kampene. Det var en viktig seier, sier Rekdal.

Nå begynner det for alvor å brenne under føttene for gjestene på Ullevaal søndag. Med fire kamper igjen å spille ligger Sogndal nå på kvalikplass etter at Brann ikke maktet å vinne hjemme mot Start.

Sogndal har igjen Sandnes Ulf (b), Molde (h), Brann (b) og Stabæk (h) i de fire siste. De har dermed fortsatt mye i sine egne hender.

Jonas Olsson velger å tenke positivt når han blir spurt om hvordan han vurderer nedrykkskampen.

- Jeg ser ikke på det som en nedrykkskamp, men kampen om hvordan vi skal klare oss i Tippeligaen. Vi har det i våre egne hender, det gjenstår viktige kamper, sier Olsson til Nettavisen i pressesonen på Ullevaal.

- Hvordan angriper du de fire siste kampene?

- Vi blir historiske hvis vi klarer dette, Sogndal har aldri spilt fem strake sesonger på rad i øverste divisjon, så vi ser bare muligheter, sier svensken, som selv er ferdig som Sogndal-trener etter sesongen når Eirik Bakke overtar roret.

TRE POENG: Vidar Örn Kjartansson, Ghayas Zahid og Rasmus Lindkvist kunne juble for seier mot Sogndal. Zahid fant igjen nettmaskene for osloklubben, hans åttende scoring for sesongen. Men det var et selvmål som avgjorde kampen.

Håkon Mosvold LarsenNTB scanpix

Tidlig scoring
Selve kampen åpnet på best mulig måte for Sogndal, for ballen lå i nettet før åtte minutter var spilt.

Det hele startet med at VIFs Simon Larsen mistet ballen til Petter Strand på egen halvdel, og han spilte videre til Babacar Sarr. Innlegget fra Sarr fant Ulrik Flo på bakerste stolpe, og spissen headet vakkert tilbake til Tim Nilsen, som hadde få problemer med å heade inn ledermålet fra to meter.

Det var hans femte mål for sesongen, og spissen har bare startet seks kamper denne sesongen.

Vakkert spill av gjestene, men svakt forsvarsspill av Vålerenga. Kjetil Rekdal hadde før kampen advart mot et lavtliggende Sogndal-lag, men hvittrøyene gikk stikk i strid med spådommen rett i strupen på VIF fra første spark.

TIDLIG SCORING: Sogndal gikk her opp i 0-1 ved Tim André Nilsen.

Vålerenga og Vidar Örn Kjartansson var nær redusering minutter senere da islendingen fikk headet på mål etter en corner, men Kenneth Udjus i Sogndal-buret reddet fint.

Store sjanser
Kampen bølget voldsomt frem og tilbake de første 20 minuttene. Og det manglet ikke på sjanser.

Først fikk Ghayas Zahid en gigantmulighet fra kort hold kort tid etterpå, men heller ikke han klarte å få ballen i mål. Minutter senere fikk Tim Nilsen to muligheter alene med Michael Langer, men heller ikke han tok vare på sjansene.

Etter 23 minutter kom Nilsen igjen alene med Langer etter en strålende pasning fra Hannu Patronen, men avslutningen var dessverre for Sogndal like suksessfull som TV-serien Kråkeslåttet. Der burde han, igjen, ha satt ballen i mål for gjestene.

Hjemmelaget jobbet seg inn i kampen, og fem minutter før pause kom utligningen. Flott VIF-spill førte til at Ruben Kristiansen kom rundt på venstrekanten, og innlegget headet Daniel Fredheim Holm i tverrliggeren fra kort hold. På returen var Zahid våken og satte enkelt inn 1-1 for osloklubben.

Det var Zahids åttende tippeligascoring, imponerende av en 19-åring som er inne i sin første, fulle sesong på det øverste nivået.

UTLIGNINGEN: Vålerengas Daniel Fredheim Holm (t.v.) traff tverrliggeren, og returen havnet hos lagkammerat Ghayas Zahid, som sørget for 1-1.

Selvmål
Vålerenga-trener Kjetil Rekdal var neppe veldig fornøyd med første omgang, og da kampen startet etter pause hadde Ali Iqbal erstattet Alexander Mathisen på backplass.

Og denne gangen var det VIF sin tur til å få en tidlig scoring. Andre omgang var bare fire minutter gammel da Rasmus Lindkvists innlegg ble satt i eget nett av Sogndal-stopper Patronen fra fem meter. Dermed sto det 2-1 på Ullevaal.

Og det kunne stått 3-1 kort tid etterpå. Fredheim Holm headet nemlig en dødball fra Christian Grindheim rett i stolpen fra godt hold, og Sogndal fikk klarert.

20 minutter før slutt kunne Ulrik Flo utlignet for gjestene, og det på spektakulert vis. På et innlegg fikk nemlig Flo sendt avgårde et brassespark, men Langer hang med på notene.

Ropte på straffer
Ti minutter før slutt ropte Lindkvist på straffe da han gikk ned i feltet, men dommer Svein-Erik Edvartsen vinket spillet videre til store protester fra hjemmepublikummet.

Rett etterpå var ballen tilsynelatende innom hånda til Sogndals Bjørn Inge Utvik to ganger på to minutter, men begge ganger unnlot Edvartsen å peke på ellevemeteren.

Det har uansett ikke mye å si for utfallet av kampen, for flere mål ble det ikke, og kampen ebbet dermed ut med en 2-1-seier til Vålerenga.

Nå skal lagene ut i landslagspause. Vålerengas neste tippeligakamp spilles borte mot Rosenborg 19 oktober. Sogndal skal ut i viktig kamp mot Sandnes Ulf på bortebane samme dag.