Sunday, February 21, 2016

Hallstein Bjercke critical of FIS X Games violations – Manager

Promotion med annonselenker

- Siste desperate forsøk på å stoppet arrangementet.

Søndag kveld kom beskjeden om at Norges Skiforbund bryter sin avtale med TV2 angående X Games som går av stabelen til neste uke. Begrunnelsen for dette skal være at TV-giganten ESPN ikke har villet bli enige om antidoping-reglementet under arrangmentet.

Skiforbundet melder at dette strider mot avtalen som ble undertegnet mellom Skiforbundet og TV2 den 22. april 2015, melder Skiforbundet søndag kveld.

Vil stoppe

- Jeg opplever at dette er to personer, Inge Andersen og Erik Røste, sitt siste desperate forsøk på å stoppe et arrangement som de hele tiden har vært i mot, sier Hallstein Bjercke (V) til Nettavisen.

Han var Oslos byråd for kultur og næring da det ble klart at X Games skulle arrangeres i Oslo i 2016. Dette vedtaket kom i mars 2015.

I dette vedtaket ble det bevilget 42 millioner kroner til arrangementet av X Games i Oslo. Bjercke forteller at under hans tid i byrådet var det stor entusiasme rundt å gjøre X Games til et årlig arrangement i Oslo, men tror at dette er noe Idrettsforbundet og Skiforbundet ikke har ønsket.

Les Oslo kommunes pressemelding fra mars 2015 i forbindelse med vedtaket om X Games i Oslo her.

- Dette utfordrer hele deres modell der Norges Idrettsforbund og den organiserte idrett har kontroll over arrangementer på norsk jord. Dette har de ikke ønsket seg og de har vært motstander hele veien, forteller Bjercke.

- Dette er deres siste runde på å få stoppet arrangementet de har vært i mot hele veien. Får de ikke stoppet det, så vil de ihvertfall ha kontroll over det, og nå skyver de dopingsaken foran seg. Det overrasker meg ikke, de har holdt på sånn hele veien, sier Bjercke videre.

Norsk idrett ikke involvert

Dette mener Skipresident Erik Røste er feil, og at dette handler om at idrettsarrangementer på norsk jord skal dopingtestes under WADAs reglement.

- Norges Skiforbund har hele tiden vært positive til X Games, men det er ikke det denne saken handler om. Saken handler om at det ikke kan legges noen begrensinger i forhold til å gjennomføre dopingtester under et idrettsarrangement i Norge, uavhengig av hvilke idrett det gjelder, forteller Erik Røste til Nettavisen søndag.

ØNSKER DOPINGTESTER: Skipresident Erik Røste mener X Games burde være underlagt WADAs dopingreglement

Jon Olav Nesvold NTB scanpix

- Hadde Hallstein Bjercke tatt vårt råd i mars og involvert idretten i bystyrevedtaket, så ville vi ikke sittet med den utfordringen som vi har nå. Det er kun norsk idrett som kan kvalitetssikre at de internasjonale konkurransereglene, heunder antidoping-reglementetet, blir fulgt, sier Røste.

Han påpeker at norsk idrett ikke nevnes i det hele tatt i vedtaket som kom fra Oslo kommune i mars, og at om så hadde vært tilfelle så hadde man slippet de problemene man sitter med nå.

- Med så mye penger til et idrettsarrangement så var det naturlig for meg at dette ble gjort i samarbeid med norsk idrett. Da hadde vi sluppet dette, og Hallstein Bjercke tar feil når han sier vi ikke har vært positive, sier han videre.

- Det denne saken handler om, er om det er akseptabelt at det arrangeres idrettskonkurranser i Norge hvor arrangøren nekter at det kan gjennomføres dopingtester? Det er utenkelig for Norges Skiforbund å akseptere.

Her får Røste støtte av Inge Andersen, generalsekretær i Norges Idrettsforbund, som Bjercke også er sterkt kritisk til.

VERDIER: Generalsekretær for Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, mener det er viktigst for norsk idrett å beskytte de rene utøverne.

Ned Alley NTB scanpix

- Ved idrettskonkurranser i Norge gjelder norske verdier, som er fundamentert og vedtatt ved idrettstinget. Det vil alltid være viktigst for norsk idrett å kjempe for en dopingfri idrett og beskytte de rene utøverne, skriver Inge Andersen til Nettavisen i en tekstmelding søndag kveld.

In competition

Bjercke påpeker likevel at antidoping var noe også Oslo kommune var opptatte av da avtalen ble inngått med X Games og TV2. Han mener at dette ikke er noe annerledes enn andre arrangementer som har gått av stabelen på norsk jord.

- Slik det tilrettelegges fra TV2 og ESPN under X Games i Oslo er samme måten som det ble tilrettelagt under snowboard-VM i Oslo, slik som Arctic Challenge ble tilrettelagt. FIS og Norges Skiforbund har sendt sine utøvere til begge disse arrangmentene uten at det var noe problem, mener Bjercke.

Her påpeker Røste at det er en stor forskjell mellom å teste utøvere under arrangementet, og ikke under arrangementene.

- Det er riktig at alle med FIS-lisens kan testes etter «out of competition»-regler når som helst og hvor som helst. Under idrettskonkurranser må det brukes «in comptetion»-regler. Hjemmelen for å teste etter «in competition»-regler har ikke ESPN ønsket å gi oss. Det overrasker meg at ESPN ikke ønsker å tilpasse seg er internasjonalt antidopingarbeid, forteller Røste.

Han påpeker også veldig klart at det er uenigheten mellom ESPN og Skiforbundet som nå gjør at de trekker seg fra sin avtale med TV2. Han påpeker likevel at samarbeidet mellom Skiforbundet og TV2 har vært godt hele veien.

- De bevilget penger til TV2 om et idrettsarrangement uten at idretten var involvert. Vi har hatt et godt samarbeid med TV2, og har jobbet med dem rundt arrangementet, men et ufraviklig krav fra vår side har vært at det skal gjennomføres dopingtester. Det fikk vi svar på i går om at ikke kan gjennomføres, forteller Røste.

42 millioner kroner

- De har ikke offentlig gått ut mot det fordi det er et flott arrangement. det er positivt for byen, positivt for landet, men i kulissene har de forsøkt å stoppe det. Her har de sitt siste halmstrå, mener Bjercke om at Skiforbundet nå har trukket seg ut.

Røste ønsker likevel å påpeke at det er snakk om veldig store pengesummer til et idrettsarrangement.

- Syns Hallstein Bjercke at det er greit at det brukes 42 millioner kroner fra felleskapets midler til et idrettsarrangement uten at antidoping-reglementet følges? spør Røste retorisk.

- Gå inn og se på bystyrevedtaket. Der er ikke norsk idrett nevnt i det hele tatt. Vi hadde sluppet dette problemet om vi var med fra starten. Kun norske idrett kan kvalitetssikre at dopingreglementet blir opprettholdt, forteller Røste som også forteller at grunnen til at dette bruddet kommer såpass sent er at de har ventet på endelig svar fra ESPN.

Ifølge Røste så kunne mye av disse nåværende problemene vært unngått hadde man hatt klare retningslinjer for hvordan man skulle gå frem med dopingtestene under X Games fra starten av.

- Hadde idretten vært in kludert i bystyrevedtaket, så hadde det ikke vært noen diskusjon om det skulle være mulig å gjennomføre dopingtester, forteller Røste.

- Tilsynelatende kan det virke som de har en god sak. Antidoping er noe alle er opptatt av, og det var vi også opptatte av da vi jobbet frem denne avtalen, og de premissene vi i i Oslo kommune la for arrangementet i sin tid, forteller Bjercke.

Kulmineringen av denne saken er at Skiforbundet nå har trukket seg ut av X Games, og at arrangementet nå finner sted uten dopingkontroller.

Nettavisen forsøkte å komme i kontakt med TV2-sjef Olav T. Sandnes søndag kveld, men fikk beskjed om at han ikke er tilgjengelig for kommentar.

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!



LikeTweet

No comments:

Post a Comment