Monday, February 22, 2016

How will FIFA prevent a new Blatter – Manager

Promotion med annonselenker

Det internasjonale fotballforbundet ønsker en ny start.

Valget av ny president er det alle snakker om, men FIFA-kongressens viktigste avstemning fredag gjelder reformene som skal hindre at man får en ny Sepp Blatter.

Etter 24 år under João Havelange og 17 år under Blatter trenger verdens største og mektigste særforbund en storrengjøring. Noen hevder at det eneste som duger ville være å legge ned forbundet og opprette et nytt, men de 207 stemmeberettigede nasjonale fotballforbundene vil i stedet bli bedt om å vedta omfattende reformer.

Når det er gjort, skal de velge mellom fem kandidater i presidentvalget. Sjeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa fra Bahrain er favoritt, tett fulgt av sveitseren Gianni Infantino, men uansett hvem som velges, vil han ikke kunne styre FIFA slik Havelange og Blatter gjorde det i fire tiår.

Da søkelys fra FBI og sveitsisk påtalemyndighet nådde de mørke krokene i FIFA-hovedkvarteret, så vi et forbund nedsyltet i korrupsjon som hadde spilt moralsk fallitt.

Blatter, hans generalsekretær Jerome Valcke, UEFA-president Michel Platini og mange FIFA-styremedlemmer har fått lange utelukkelser. En rekke FIFA-ledere er siktet for korrupsjon. Nå må kulturen og strukturen som tillot deres overtramp fjernes.

Ny struktur

Eksekutivkomiteen, de 24 FIFA-styremedlemmene som har hatt så stor makt at det nærmest har invitert til misbruk, foreslås nedlagt. I stedet skal det opprettes et FIFA-råd med 36 medlemmer (deriblant minst en kvinne fra hvert av de seks kontinentale forbundene), som skal befatte seg med politiske og strategiske spørsmål.

Daglige avgjørelser skal treffes av et profesjonelt generalsekretariat etter mønster av et moderne bedriftsstyre.

I dette skal presidenten få mer av en ambassadørrolle, han skal være et ansikt utad. Mannen som velges fredag skal iallfall ikke være den tilnærmede enevoldsherskeren Havelange og Blatter til tider framsto som.

Ingen skal kunne velges til flere enn tre fireårsperioder. Alle som stiller til valg skal underkastes integritetssjekk, og alle økonomiske vederlag skal offentliggjøres. Et uavhengig kontrollorgan skal holde oppsyn med avgjørelser fattet av rådet, generalsekretariatet og FIFA-komiteer.

Dessuten skal antall stående komiteer reduseres fra 26 til 9, med økt representasjon fra spillere, klubber og ligaer.

Korthuset

– Jeg føler ikke at jeg lenger har mandat fra hele fotballverden, sa Blatter da han i fjor sommer bekjentgjorde at han ville trekke seg.

Det gjorde sveitseren etter massivt press fra sponsorer og opinion, og selv om han noen dager tidligere med stort flertall (133-73) var valgt til en femte fireårsperiode som president.

Blatter hadde i mange år et jerngrep om makten i FIFA. Alle som utfordret ham ble diskreditert eller skjøvet ut.

En korrupt fotballeder med skjult opptaksutstyr greide det hederlige ledere hadde mislyktes med gjennom hele Blatters presidentperiode. Chuck Blazer, en av Blatters fremste støttespillere, valgte å samarbeide med FBI da hans ulovligheter ble avslørt, og informasjonen han skaffet fikk Blatters korthus til å rase sammen.

Fredag får vi vite om Blatters maktstrukturer feies ut av FIFA-huset slik at etterfølgeren virkelig får en ny start. (©NTB)

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!



LikeTweet

No comments:

Post a Comment