Wednesday, January 20, 2016

Former alpine manager: – Svindal could finely made as Petter Northug, formed … – Aftenposten





sport-match

Det er lett å være positiv når laget går fra seier til seier. Men alpinistene rømmer heller ikke til skogs dersom de ender opp som statister.

Fredag er det full fart igjen, denne gang i legendariske Kitzbühel. De norske superalpinistene på herresiden har til nå vunnet 12 av 19 renn. Én av forklaringene til suksessen ligger i samholdet og evnen til å støtte hverandre uansett resultat.

Fredag: Super G og superkombinasjon kl. 11.14/16.15

Lørdag: Utfor kl. 11.45

Søndag: Slalåm kl. 10.30/13.30

Alt sendes på NRK

- Det første som slo meg da jeg kom inn på laget var måten jeg ble tatt imot på. Jeg var en fersking som kom fra europacupen, og der sto Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud med åpne armer. Villige til å lære meg alt det de kunne. Det var fokus på trivsel fra første sekund, forteller Aleksander Aamodt Kilde (24).

Fartskjøreren fra Lommedalen har vært en del av det norske verdenscuplaget i tre sesonger. Han er på vei til å formes i den norske alpinstøpen der respekt, høflighet, samhold og knallhardt arbeid er noen av de viktigste stikkordene.

“Takk for at du kom”

For denne journalisten, som i løpet av over 30 år i bransjen har vært innom ganske mange idretter, er det befriende å komme til et miljø der du vet at du blir tatt vel imot. Det er ikke så mange ganger man blir tatt i hånden etter den siste konkurransedagen – som egentlig bare gikk sånn passe – med et “tusen takk for at du kom”. Det var Kjetil Jansruds farvel til undertegnede i Wengen i fjor etter at han først kjørte ut i kombinasjonen og deretter “bare” ble nummer fem i utfor.

– Jeg har to veldig bra rollemodeller. Vi har også ganske streng intern justis. Vi er så mye sammen at det er vi nødt til å ha. Både Aksel og Kjetil kan si ifra ordentlig hvis noen tar seg friheter. Jeg er ikke i en situasjon der jeg kan heve stemmen – foreløpig, sier Aamodt Kilde.

Lars Elton Myhre kjørte verdenscup i ti sesonger og har etter den aktive karrieren blant annet vært ekspertkommentator hos TV 2 under OL i Sotsji. Han bekrefter den interne justisen:





- Strenge regler

- Ja, det er strenge regler. Ting du gjør og ikke gjør. Det blir prentet inn tidlig. Man lærer fort at selv om man selv har en dårlig dag skal ikke det gå ut over de andre på laget.  Aller er skolert på den måten. Da jeg kom inn på laget (tidlig på 2000-tallet) var Kjetil André Aamodt en sterk leder. På teknikksiden (slalåm/storslalåm) har blant annet Ole Kristian Furuseth og Tom Stiansen hatt den rollen. Hovedsaken er at man har svært stødige karer, og det har vi spesielt med Aksel og Kjetil i dag.

I mange idrettsmiljøer er det ikke uvanlig med bøtekasser dersom noe bryter interne regler. Foreløpig har ikke det vært nødvendig på det lille fartslaget som består av Svindal, Jansrud og Kilde.

Et lite eksempel på et forbud: Ingen får ta med seg mobilen til middag!

På treninger forventes det full skjerping fra start til slutt.

- Presterer du bra på trening, så får du skryt. Gjør du ikke det, så hører du ingenting, og da vet du at du må prestere, sier Aamodt Kilde.

Peker på Lund Svindal

Hjemme i Stavanger sitter den forrige landslagssjefen og ser sine gutter dominere alpinsporten. Håvard Tjørhom ble kåret til årets trener for 2014, noe han var snar til å påpeke var på vegne av alle i og rundt landslaget.

– Aksel har gått foran i mange år. Dersom det er noen som ikke helt skjønner at de behøver å være med på en spesiell økt, så er det bare å peke på Aksel som er med på det meste og si: “Sist jeg sjekket var han et par hakk bedre enn deg, og han ser verdien av det”, forklarer Tjørhom. Han hadde forskjellige roller på landslaget mellom 2002 og 2015.

Aksel Lund Svindals posisjon trekkes frem av alle i miljøet. Både når det gjelder holdninger i og utenfor løypa.

- Han kunne fint gjort som Petter Northug og startet sitt eget lag. Han har sponsorer nok til det. Men det har aldri vært aktuelt, han har innsett verdien av laget og det gode støtteapparatet, sier Tjørhom, men legger til:

- Ingen må tro at alt er perfekt hele tiden. Det har vært episoder med ordentlige utblåsninger. Spesielt når sesongen skulle evalueres på våren. Men vi har klart å finne en felles vei videre og holdt det meste internt. Det er alltid noen som utfordrer systemet. Alpint er en individuell idrett, men du kommer ingen vei uten laget, forklarer den tidligere landslagssjefen.

- Vi har vært et lite lag, noe som har både fordeler og ulemper. Men når laget er lite er det mindre sjanser for at det danner seg klikker. Jeg tror nok andre land, kanskje særlig Østerrike, har hatt større problemer med det. Marcel Hirscher har sitt eget hoff, og det er sikkert ikke så enkelt for de andre. Men han har jo levert resultater (vunnet sammenlagtcupen de fire siste sesongene), så det har fungert for ham i hvert fall, mener Tjørhom som mener tonen nasjonene imellom også er ganske god.

- De største landene som Østerrike, Italia, Frankrike og Sveits har sine opplegg og holder på for seg selv. Vi andre, mindre nasjonene, samarbeider godt, og det er vi pent nødt til. Det kreves så mye av en bakke hvor det skal trenes fart. Teknikk er annerledes, der kan man holde på litt mer for seg selv, sier han.

En liten “krig”

Lars Elton Myhre mener forholdet mellom Norge og Østerrike ikke alltid er like hjertelig.

- Østerrike er enormt dominerende og hatt vanvittig makt. De har vært vant til å få det som de vil. Så har lille Norge kommet med utøvere på løpende bånd i flere tiår nå som har slått deres folk. Nå har Marcel Hirscher mistet den kontrollen han har hatt i mange år. Han blir slått av Henrik Kristoffersen, og det stresser ham helt tydelig, sier Myhre.

Finn Aamodt er Olympiatoppens mann inn mot alpint. Han er ikke helt objektiv med sin bakgrunn som landslagssjef og far til Kjetil André Aamodt, men også han poengterer løperne holdninger.

- Det er en intern justis som Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud nå passer på. Den har gått i arv gjennom generasjoner. Egentlig fra Sondre Nordheim via Stein Eriksen og til våre tider. Jeg sier til de unge som vil bli ordentlig gode: les historien.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor sterke og fryktløse norske utøvere hylles, vi diskuterer Liverpool og idrettens juks og fanteri:

 

LikeTweet

No comments:

Post a Comment