Thursday, January 28, 2016

They started the girls’ gullæra: Now they’ll see several similarities with sensation boys – Aftenposten





sport-match

Norge har fått en gjeng nye håndballhelter.

Vi har blitt vant med gullferiende håndballjenter i førjulsstria, men nå er det gutta som har vist verden at Norge virkelig er en håndballnasjon å regne med.

Seieren over Frankrike onsdag gjør at Christian Berges gutter skal ut i semifinale mot Tyskland fredag kveld.

Unge og uerfarne

Men selv om norsk kvinnehåndball lenge har vært den fremste nasjonen i internasjonale mesterskap, har det ikke alltid vært slik. Æraen startet helt tilbake i 1986. En gjeng unge, urutinerte damer som ingen hadde spesiell tro på skulle hevde seg, tok like godt bronse i VM i Nederland. Spillere som Trine Haltvik, Hanne Hegh og Heidi Sundal ble allemannseie.

Det høres jo rimelig likt ut som det vi opplever i disse tider i EM i Polen.

- På en måte kan det jo sammenlignes, selv om Norge jo har vært i mesterskap tidligere. Det hadde ikke vi. Men vi var ganske unge, og ingen forventet noe av oss. Sånn sett er det ganske likt, sier Trine Haltvik.

Drammen bekrefter: Kjelling fortsetter som TV3-eksper



Haltvik fikk 240 landskamper for Norge og vant blant annet prisen som verdens beste håndballspiller i 1998. I 1986 i Nederland var trønderen bare 19 år gammel.

- Det var veldig imponerende det gutta gjorde i går. Helt rått, sier den tidligere bakspilleren, som avsluttet landslagskarrieren i OL i Sydney i 2000.

- Økte også treningsmengden

Landslagstrener i 1986 var Sven Tore Jacobsen. Treneren som satte standarden for norsk håndballjenter før Marit Brevik tok over i 1994, hvor resten er historie.

- Det er vanskelig å sammenligne. I forkant av mesterskapet i 1986 hadde vi vært litt opp og ned. Men vi økte også treningsmengden kraftig før mesterskapet. Det er det samme de har gjort nå. Man har trykket på, og det betaler seg, sier Jacobsen.

Selv er han aktiv innen håndballen i Midt-Norge, og Jacobsen tror dette betyr enormt for rekrutteringen til herrehåndballen.

- Jeg tror ikke det er mulig å beskrive. Nå har vi akkurat kjørt en samling med gutter født i 2000, og de trøkker på som bare juling. Det er enkelt å henvise til norske gutter de har sett på tv, sier Jacobsen.

Tror gutta kan stabilisere seg

Spørsmålet nå er om guttene klarer å stabilisere seg i toppen, og være et av verdens beste landslag i mesterskap etter mesterskap. Etter bronsen i 1986 har kvinnene tatt ti EM-medaljer (seks gull), åtte VM-medaljer (tre gull) og fem OL-medaljer (to gull).

- Vi får håpe de klarer det. Det handler om hardt arbeid. Slik det har vært tidligere har det vært mange talenter nedover i klassene, men vi har ikke klart å forplante det oppover. Nå er det mange som har vært gode og kommet seg utenlands, samtidig som det er blitt trent målbevisst. Så har ledelsen klart å sette sammen et lag, sier Jacobsen.

Nytt håndballsjokk da vertsnasjonen røk ut: – Direkte flaut 

- Vi får håpe det går. Jeg tror det er realistisk. Det er små marginer i herrehåndball, men det er potensiale i laget, og det jobbes bra med de yngre. Dette betyr masse for rekrutteringen, sier Trine Haltvik.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment