Sunday, August 17, 2014

From Gaals fem floker – VG

(Manchester United – Swansea 1-2) Louis van Gaal (63) tok skylda for sjokktapet på Old Trafford i går. Nederlenderen har flere floker han må løse umiddelbart, før United havner på etterskudd – igjen.

– Min feil, sa van Gaal på pressekonferansen etter kampen.

For dem som trodde det bare var å bytte ut David Moyes med Louis van Gaal, så var Manchester United seg selv igjen:

Så feil går det an å ta. Gårsdagens kamp mot Swansea var trist, sett med United-øyne. Lite skjedde, og det ble det åttende tapet på de 20 siste ligakampene på Old Trafford.

* Her er den første floken van Gaal må løse: hjemmeformen. Manchester United har vært Englands beste hjemmelag i mange sesonger, men i 2013/14 var det bråstopp. Åtte lag var bedre hjemme enn Manchester United forrige sesong.

– Den respekten for Old Trafford må du spille inn igjen, den må du fortjene. Den kommer ikke tilbake automatisk, bare fordi det er en ny optimisme under en ny manager, sier Stuart Mathieson i Manchester Evening News. Han har fulgt Manchester United i 20 år, og vet bedre enn de fleste hva han snakker om. Og forrige sesong så han – for første gang – at selv antatt svakere lag virkelig trodde det var mulig å vinne på Old Trafford.

FOTBALLJOURNALIST: Knut Espen Sveegarden i VG.
FOTBALLJOURNALIST: Knut Espen Sveegarden i VG. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Manchester United må tilbake der de styrer kamper, spiller et slags powerplay på motstanderens halvdel, skaper sjanser og maler bortelagene i stykker. I øyeblikket har de ikke lag til dét.

* Og der kommer floke nummer to: spillerkjøp. Manchester United, det så alle i går, har ikke gode nok spillere. Og hvis daglig leder Ed Woodward trodde van Gaal pluss to signeringer var nok, så var Swansea-kampen et bevis på det motsatte.

– United må handle, sier Stuart Mathieson. Og alle trodde Woodward hadde lært av forrige sesong, der Manchester United kom altfor sent i gang med spillerkjøp. De kjøpte Ander Herrera og Luke Shaw veldig tidlig på sommeren. Men så var det stopp. Full stopp. Og alle som så gårsdagens kamp, så at det er en tabbe. Det er dyrt å være fattig, heter det.

Men for Manchester Uniteds del kan det bli like dyrt å være gjerrig. En sesong til utenfor Champions League kan bli kostbart, og ikke lettere å få tak i gode spillere heller. Som trengs. For denne stallen er så ubalansert og mangler klassespillere – og ikke minst ledertyper – at det er rart Woodward ikke for lengst har sett det.

* Og der er vi ved floke nummer tre: kapteinstypene. Manchester United har alltid vært best når de har hatt klare ledere på banen, som Bryan Robson, Roy Keane, Steve Bruce og Eric Cantona. I sommer forsvant fire kapteiner i løpet av fem minutter: Rio Ferdinand, Nemanja Vidic, Patrice Evra og Ryan Giggs. Ingen er erstattet.

Samtidig forsvant to venstrebacker og to stoppere, mens bare en back kom inn. Da blir det vrient å spille 3-5-2, med bare tre stoppere i stallen, og med masse skader.

* Skadene er floke nummer fire. Manchester United har hatt ekstremt mange skader, spesielt på forsvarsspillere de siste årene, og nå startet van Gaal sesongen med syv faste A-lagsspillere skadet. Rafael, Antonio Valencia, Johnny Evans, Luke Shaw, Michael Carrick og Robin van Persie

Når du da i tillegg skal spille inn et helt nytt system (det er forskjell på tre kontra fire mann bak), så blir det trøbbel med syv landslagsspillere ute. Og med mange unggutter inn.

* Floke nummer fem er systemet. Det kan være van Gaal hadde gjort lurt i å vente litt med introdusere sin suksessformel 3-5-2 i Manchester United, som historisk alltid har vært et 4-4-2-lag. Det vil nok bli bra etter hvert, men det er en litt annen måte å tenke på – for midtstoppere og backer/kanter, enten van Gaal vil eller ei.

Det ironiske er at Moyes også møtte Swansea (borte) i sin første ligakamp som Manchester United-manager – og vant 4-1. Da skrev engelsk presse: «New season, new manager, same old story».

LikeTweet

No comments:

Post a Comment