Friday, May 29, 2015

When I met Sepp Blatter behind closed doors – Aftenposten

For snart tre år siden: 11. oktober 2012 i Zürich.

Premissene er klare. Aftenposten er lovet et besøk med Sepp Blatter inne i FIFAs enorme bygg hvis vi er en del av følget til Norges Fotballforbund. Og oppfører oss deretter selvsagt.

Det vil si:

– Du nevner ikke ordet korrupsjon overfor Blatter. Da står du der ute sammen med bilene, sier en FIFA-representant og smiler mens han peker mot glassdøren.

Dagen før Norge skal spille EM-kvalifiseringskamp mot Sveits skal toppene i Norges Fotballforbund, samarbeidspartnere, generalsekretæren i Norges Idrettsforbund, IOC Norge samt myndighetspersoner, møte Blatter personlig.

Der kan de ta en “Handshake for Peace” og forsøke å påvirke verdens mest omstridte idrettsleder.

Ikke spart på noe

Den norske delegasjonen kan spasere over et gulv lagt med stein fra Chile. De kan kikke opp på vegger pyntet med håndplukket naturstein fra Argentina. Eller de kan ta en selfie foran en av VM-pokalene i 18 karat gull.

Fra FIFAs hjerte i ytterkanten av Zürich administreres 209 medlemsnasjoner, 16 flere enn FNs 193.

Den norske delegasjonen blir vist vei til møtesalen. De fyller opp de første stolradene, mens en fotograf som jobber for FIFA tar plass i trappen nær veggen i lokalet. Han reiser seg for å hilse og gir samtidig et lite tips til journalisten fra Norge:

- Mr. Blatter liker å bli tatt bilde av fra siden. Så kanskje du kan sette deg litt lenger mot veggen, sier han lavt.

Jeg tar med kameraet mitt og gjør som han sier.

Døren går opp og Sepp Blatter kommer smilende inn i lokalet. Han stiller seg opp foran FIFA-logoen på veggen bak seg og foran de norske gjestene. Fotballforbundets Kjetil Siem og Jan Åge Fjørtoft kommer raskt frem på podiet. De kan ikke få satt på Blatter raskt nok et gult armbånd med skriften “Handshake for Peace”. En idé generalsekretær Siem fikk i sin tid som fotballsjef i Sør-Afrika etter møte med Nelson Mandela. Håndtrykket mellom kapteinene på et fotballag skal symbolisere vennskap, respekt og fair play.

Tar ordet

Helt uoppfordret starter den aldrende sveitseren sin tale med å snakke om korrupsjon. Det er akkurat som han vet hva folk tenker når de ser ham. Nettopp: Korrupsjon.

Han begynner med å latterliggjøre medier som skriver: “FIFA er korrupte”, “FIFA er dårlige”, “FIFA er …” Han hever den ene fingeren og sier: “Men ikke tror på hva disse mediene skriver. FIFA jobber med etikk og demokratiske prosesser. Åpenhet er helt avgjørende for hvordan vi skal fremstå …”

Sepp Blatter forfører der fremme. Han går fra å være medieofferet til å bli visjonær. Han er bestefaren du ikke kan mislike. Og han møter ingen motstand denne dagen heller. Han fremstår som en kontrast til den skjelvende og bleke Blatter du så åpne FIFA-konferansen torsdag denne uken etter korrupsjonsavsløringene.

Bønnerom

Etter enetalen på en halv time forlater Blatter rommet. Mot slutten av dagen dukker en avslappet Blatter opp igjen. Det blir servert hvitvin og kanapeer. Han rusler sakte rundt blant sine nordiske gjester. Han snakker om norsk reiseliv. Han snakker om fredslandet Norge. Han ser avslappet ut i det ene øyeblikket, men skeptisk da bilder blir tatt av ham. Før jeg endelig, rett før Blatter skal forlate den norske delegasjonen, kommer helt bort til ham.

Jeg stiller ham et spørsmål:

– Hvor lenge kommer du til å sitte som president, tror du?

Han ser på meg. Han ser igjennom meg. Han ser forbi meg. Han forsvinner inn i glassmonteren igjen.

Uten svar.

oyvind.nordli@aftenposten.no

Publisert:

LikeTweet

No comments:

Post a Comment